söndag, januari 30, 2011

mindre blodpudding.

Extrapris på Willys denna vecka var blodpudding för 5:-.
Jag som älskade blodpudding förr i tiden och som inte har ätit det på flera år fick nu tragiskt nog tvinga i mig maten, äta varje sked med en stor mängd lingonsylt och bara svälja.

Dumma människor som intalade mig att blodpudding var förfärligt och tyckte att det var äckligt att äta blod. Nu när jag åt det såg jag ju bara blod framför mig och mådde illa. Det är gott egentligen men kunde det inte hetat någon mer attraktivt?

Nej, det blev att äta sig mätt på hemmabakad morotskaka istället. (Morötter var också på extrapris på Willys denna vecka. 3:-/kilo).

Att äta utan glasyr känns lite nyttigare och att äta ur mormors gamla formar känns mycket trevligare. Ps. så här lyxigt brukar det verkligen inte se ut. Grönsaker till maten och en bakad kaka = lyx. Det är väl kanske troligare att det oftare skulle se ut som detta om jag hade eget kök.

torsdag, januari 27, 2011

bästa traditionen.

Mitt kenyanska fadderbarn har slutat förskolan och därför har jag bett om att få bli skolfadder igen, vilket bara kostar 50:- (= ca 500 kenyanska shilling) i månaden.

Jag bad om att få bli skolfadder för den skolan jag arbetade på i Kenya och det fick jag väldigt gärna. Idag damp brevet ner med en underbar bild på några av barnen i skolan.

Om du inte är fadder rekommenderar jag att du blir det via Hoppets stjärna. I vår familj har vi alltid haft ett fadderbarn och för mig har det blivit en självklarhet att man ska vara fadder på något sätt. Låt det bli en tradition i din familj/hos dig också.

onsdag, januari 26, 2011

piggaste karln.

Leif GW Persson.

Sveriges piggaste och gladaste människa.

tisdag, januari 25, 2011

i skon.

Jag kände att det gjorde ganska ont när jag var ute och gick idag. Det visade sig finnas orsak till det. Som tur är blir smärtan uthärdlig när man inte vet vad som egentligen hänt eller hur det egentligen ser ut.
Därför vill jag inte bli sjuksköterska. Jag vill inte veta allt äckligt och ont som måste ske om jag eller någon annan råkar ut för en olycka eller liknande. T ex bedövning i ögonbrynet om man får jack nära ögat. Jag vill inte veta att det går till på det sättet för då blir skräcken om jag råkar ut för just ett sådant jack fruktansvärd! Nej, tack. Jag är helst ovetande om smärtan till dess att jag måste uppleva den.
___________________
Fast det är lite paradoxalt i och för sig. Jag tycker ju att det är väldigt intressant med allt det "sjukskötersk-iga" egentligen. Svårt det där.

tacksam.

Ofta när jag kommer hem kan jag bli tacksam över att jag har ett ställe att bo, att jag har mina vackra prydnader, att jag känner mig trygg och helt enkelt att jag känner mig hemma.
När jag tycker att 19,6 kvm ibland känns litet och fult brukar jag tänka på min vän Charles i Kenya som bor tillsammans med sin familj (sammanlagt 5 personer) i ett mindre rum än det jag har för mig själv. Charles bor i detta lerhus/rum med en tunn gardin som dörr och några enkla möbler på lergolvet. I hans område bor folk som packade sillar, där sitter några kvinnor på marken med simpla köksredskap och kokar bönor. Mellan lerhusen hänger det tvättlinor fyllda med tvätt som man får gå labyrint emellan när man ska därifrån.
_______________
Charles, hans vida leende och innerliga ord "Happy! Happy!" när han fick julklapp med mat och skolböcker till barnen.. det får ens perspektiv att vidgas en aning.

måndag, januari 24, 2011

frysen.

En av våra två frysar i korridoren mår inte helt bra. Den har varit trasig i två veckor nu och att tjata på bostadsbolaget är närmast lönlöst. Det är som om vi studenter hamnar längst ner på prioriteringslistan.
Jag skrev min lilla lapp med ordet TRASIG precis när frysen hade gått sönder men ändå kan folk självklart inte låta bli att öppna frysen lite då och då. Innan korridorsfesten i lördags hade någon annan satt upp en förtydligande lapp. Inte för att jag använder ordet med tre bokstäver men det är nästan så att det ordet är det enda ordet som kan beskriva den vidriga stanken.
________________________
Älska korridorslivet! :)

vill ju flytta.

Jag vill också ha golv som min syster har.
Jag vill också ha en lägenhet som min syster har. Förnya lite inredning och ändra lite inredningsstil då jag haft samma inredning i tre år snart. Längtar dessutom efter en annan färg på mina väggar. Man måste byta miljö lite nu och då, så är det bara.

söndag, januari 23, 2011

söndag.

Igår kväll tillägnade jag kvällen hos en kompis som tillfälligt var husvakt. Varför bor man inte i hus för? Tänk om det kunde byggas massor små minihus för studenter och ensamstående människor. Små hus med ett rum och kök plus en liten trädgård och skorsten på taket. Mysigt!
Vi åt iallfall taco igår kväll och sedan var jag trött som en mört resten av kvällen. Tacosen inspirerade mig visserligen och idag tillagade jag mig liknande mat. Kycklingkebab i pitabröd. Mumsi.

lördag, januari 22, 2011

inspiration.

Jag drömmer mig bort igen. Bort till den där rustika, industriella, estetiska, coola, ruffa stilen som jag älskar så innerligt och som är vad jag nu strävar efter.

bild soffa: http://ninaday.wordpress.com/category/hem-ljuva-hem/

bild fotölj: http://www.viivilla.se/Inredning/Planering/Inredning-i-traditionell-och-romantisk-stil.aspx

bild rum: skräp! Adressen till bilden försvann och sen hittar jag inte länken igen.

bild lampa: http://www.suedeco.se/gallery_68.html

Jag blir alldeles salig! Tänk om jag kunde knäppa i fingrarna och få det så här snyggt nu, på en gång. Det hade varit något det.

poesi.

Idag tittade jag i min tjocka poesibok och till en början orkade jag inte helt analysera dikterna men ganska snart var jag ändå helt fast och läste dikt efter dikt efter dikt. Upptäckte då en av mina favoriter. Har du aldrig läst poesi; läs detta:

Innestängd
Hela mitt liv bodde och levde jag i en kokosnöt.
Det var trångt och mörkt.
I synnerhet på morgonen när jag skulle raka mig.
Men vad som plågade mig mest var att jag saknade möjlighet att komma i kontakt med yttervärlden.
Om inte någon av en händelse hittade kokosnöten och knäckte den, så var jag ju dömd att leva hela mitt liv inne i nöten och kanske också att dö där.
Jag dog inne i kokosnöten.
Några år efter min död hittade man kokosnöten, knäckte den och fann mitt förkrympta skelett inuti.
"Vilken olycka!", sa man.
"Om vi bara hade funnit den tidigare..."
"Då hade vi kanske kunnat rädda honom."
"Kanske finns det fler innestängda..."
"Som vi hinner rädda."
Sa man och började hamra sönder varenda kokosnöt inom räckhåll.
Lönlöst! Meningslöst! Bortkastad tid!
En människa som bor och lever i en kokosnöt! Sådant inträffar en gång på millionen!
Men jag har en svåger, som fortfarande bor och lever i ett ekollon.

/Ingemar Leckius

fredag, januari 21, 2011

lite vänner.

Vad säger vi nu då?
Jo, det här med att ha korridorskompisar är fantastiskt...

bästa boken.

Har jag tipsat om Jimmy Schönnings bok Hitta hem - guiden till din personliga inredningsstil? Jag söker efter en länk till den på google och får en förklaring till varför jag inte sett boken i bokhandeln på flera år. Det visade sig tydligen att boken var ett närmast plagiat av en amerikansk bok och ICA bokförlag fick återkalla (nästan) alla exemplar för makulering.

[Bild: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1488822.ab]

Men jag har läst den svenska varianten många gånger och tycker att du som inte har hittat din inredningsstil än ska köpa boken, den amerikanska varianten då eftersom den svenska inte längre finns. Den amerikanska heter Home rules av Nate Berkus (inredaren som blev känd via Oprah).
____________
Boken är lättläst och har åtskilliga sidor med 10-tips. Till exempel 10 frågor om din stil, 10 råd på vägen, 10 frågor om dina känslor för färg etc. Några frågor kan vara: Titta i din garderob. Hur klär du dig? Vilket är ditt absoluta favoritplagg? Vilken stad gillar du? Vilken världsdel? Kan du överföra den känslan i inredningen?

onsdag, januari 19, 2011

klackar.

Fem centimeters skoklackar på en 1.75are. Jo, jag tackar jag.
Lite vingligt blir det till en början då man har tyngdpunkten något högre upp än andra men i sinom tid hoppas jag på att kunna gå lika graciöst som en svan, eller något.
Jag säger som Maria Montazami: "Man ska inte skämmas för sin längd". Hittade nämligen ett par urbilliga rea-skor på h&m som passar perfekt till väskan. (Tack syster).

du är snart där.

Håkan Hellström är ju verkligen på tapeten nuförtiden.
Sången "Du är snart där" är ett av Hellströms mästerverk enligt mig, och jag längtar till den dagen då jag och broren min ska på Håkan-konsert. Snart är vi där.

tisdag, januari 18, 2011

att sluta växa.

När jag gick omkring i affären häromdagen stannade jag plötsligt vid en hylla med mjöl som jag gått förbi så många gånger förut. Den hyllan hade mina ögon aldrig nått upp till innan och därför kom snart paniken och tanken: Nåde dem om de inte har sänkt hyllan för inte kan jag ha vuxit ännu mer på längden??!
_____________
Nu får det vara nog att växa och då menar jag på både längden och bredden i mitt fall. Inget mer sånt. Men det här med att sluta växa på bredden är för mig utomordentligt svårt eftersom jag ärvt de extremt sötsugna generna samt avsky-att-motionera-genen. Å, om jag bara hade varit en envis tävlingsmänniska! Allt hade troligen varit många gånger lättare då.

måndag, januari 17, 2011

glashalt.

Det är fullkomligt glashalt ute! Det borde inte få vara lagligt. Eller? Jo, kanske. Det är ju faktiskt hysteriskt roligt att se hur svenska människor plötsligt flaxar till med armarna för att i nästa sekund låtsas som om ingenting hänt.
Nej, har man usel balans som mig eller pensionärer bör man hellre stanna inomhus med en kopp kaffe eller te i handen och lyssna på min nuvarande musikfavorit: The Innocence Mission.

dumma ord,

Jag hörde någon människa påstå att det enbart är obildade människor som svär. Personligen vill jag inte gå lika hårt fram men när jag tänker efter undrar jag om kungen någonsin har svurit i TV? Eller Carl Bildt, Mona Salin, Reinfeldt? Nej, det har de ju inte.
_____________
Själv använder jag mig alltid av synonymer till svordomar. Dessa synonymiska uttryck kan till exempel vara: uscha mig! eller fy, näääe! eller kära nån!, nääe gurka! eller det populära men skrutt också!
_________________
Fast när jag tänker efter..
mina uttryck påvisar inte heller en särskild hög begåvningsgrad.

fredag, januari 14, 2011

katten.

Idag har min lillasyster fått en söt döv katt
som tydligen är både "helt veck och norsk".
Lyckad kombination.

djupa personer.

Jag såg nyligen en dokumentär om Cornelis Wreeswijk och blev innerligt tagen. Flummiga poeter, konstnärer och musiker har ett inre djup och en slags inre mystik som fashinerar mig något oerhört.
Ofta tror jag att sådana människor, för det mesta dystra och ibland melankoliska, anses vara tunga, märkliga och svåra att ha att göra med men om man upptäcker och inte minst vågar utforska deras inre mäktiga djup finns det väldigt mycket spännande att hämta. Det är i allafall min personliga uppfattning.
_______________
Lyssna på Cornelis HÄR.

torsdag, januari 13, 2011

frukost.

Frukost á la Becka. Lyx med paprika på den kokta medwursten. Jag säger då det.

onsdag, januari 12, 2011

något att le åt.

Hahaha. Nej, jag orkar inte!
Det är mer tönt än vad min hjärna klarar av.
Jag skrattade redan år 2000 när denna denna kille och hans vänner kom på scenen men nu..

nu får jag verkligen magrutor.
Vad händer 1.12-1.24 till exempel?
Skönaste eurovision-framträdandet under 2000-talet.

året var 1997.

Vad roligt med lite nostalgi idag. Jag letade upp pojkgruppen Hansons mmbop-sång och plötsligt insåg jag att år 1997 var ett mycket speciellt år. Inte nog med att jag blev hela 10 år gammal skedde även detta (det går att klicka på dem för att komma vidare):
___________
____________
Det året minns jag väldigt väl. Varför? Kan det vara så att vid 10-årssträcket börjar man minnas väl, var det pga alla plancher i kompisarnas rum eller var media bara väldigt påpressande det året?

tisdag, januari 11, 2011

på dörren.

Ibland hänger det grejer på ens korridorsdörr som för det mesta är väldigt trevliga (undantaget är när man får städvecka-skylten). I morse hängde det ett par mysiga raggisar med sötaste lappen till.
Bland annat stod rimmet:
"Dessa kan du ha hängandes på en krok och ta på dig när du fryser som en tok".
Underbart! Förstår ni nu? Detta är en av orsakerna till varför det är svårt att skilja sig från korridorslivet.

söndag, januari 09, 2011

sopa.

Korridorens dammsugare ist kaputt gegangen och den tillfälliga minidammsugaren är mer än överfull. Därav har jag idag fått sopa hela korridoren och mitt rum på gammalt hederligt vis.
Påmindes då om hur fantastiskt jag faktiskt tyckte det var att sopa när jag var liten. Jag sopade hellre än att dammsuga och det måste ha varit för att dammsugaren var alltför tung och klumpig för min lilla kropp. Har även ett svagt minne av att mamma och min syster blev ganska irriterade på det emellanåt.
____________
Ps. Programmet Hipp hipp (som appropå sopa kom med detta genialiska) har börjat på svt igen. Skön humor.

torsdag, januari 06, 2011

ytterligare pyssel.

Vad vara detta? Jag är uppenbarligen i pysseltagen.
Min glas-skål har nu gått och blivit en stearinljus-förvarare och än en gång kan man skåda vilken inredningsstil jag har. Nationalromantik blandat med 50-tal och oriental är min specialstil som jag skulle vilja få till på ett bra sätt, någongång. Just nu är det väl mest nationalromantik/shabby chic eftersom det är det jag har mest av.
____________
Varför är inredning så oerhört fashinerande??

mitt lapptäcke.

Vaknade tidigt idag eftersom en inredningsidé väckte mig (igen). Det fina tyget i garderoben, det som jag gjorde en lätt hissgardin av för ett tag sedan men som visade sig inte vara stor nog för fönstret, kunde jag använda till något annat.
___________
Önskan var att sätta tyg bakom alla tre hyllor:
men eftersom jag inte ägde tillräckligt med tyg blev detta resultatet:
Antingen låter jag det vara som det är nu eller köper jag ett och samma tyg som täcker alla baksidor. Annars kan jag också fortsätta i denna stil och göra ett nio rutor stort "lapptäcke" av olika passande tyger. Det sistnämnda känns mest lockande för tillfället. Fast helst skulle jag förstås vilja få bort hyllorna och fixa någon udda förvaring istället.

onsdag, januari 05, 2011

ett arrangemang.

Jag har svårt att skilja mig från julpyntet. Orsaken är nog att mitt julpynt kamoflerar sig lugnt i inredningen och när pyntet tas bort inser jag bara att det saknas bra mysbelysning under vår- och sommarhalvåret. Det måste fixas.
___________
Jag tog iallafall bort den egengjorda adventsljusstaken idag och fixade detta lilla arrangemang.

En riktig växt i mitt rum! Det finns anledning att oroa sig eftersom här är en som INTE har gröna fingrar. Jag tar död på varenda växt jag rör, vilket naturligtvis inte är en bra egenskap.

second hand.

Att köpa i andra hand är ett fantastiskt bra alternativ på många sätt och vis. Jag och en vän gick en second hand-runda idag. Dock var två av tre butiker stängda pga trettondagsafton. OTUR.
______________
Vi fann en vuxenkjol på Myrorna som var max en decimeter hög och då menar jag en decimeter. Helt galet. Vi skrattade en god stund åt den minsann. Ja, se här. Min vän tog ett bildbevis.
Kjolen lät jag bli kvar men hem kom jag såsmåningom med detta hårspänne för 25:-.
Försöker intala mig själv att det aldrig har bott några löss i den.

måndag, januari 03, 2011

Lindgren-inspiration.

Mitt rum luktar som när man kommer in i en liten lyxig inredningsbutik; stearinljus blandat med goda teer och fräscha doftpåsar, vilket är underbart. Till och med toaletten luktar gott nu efter att jag rensat golvbrunnen.

I min kära glasburk på fönsterbrädan har jag lagt mina gammeldaxa tepåsar vilket ger barnen i bullerbyn/madicken-känsla.
En rekommendation är att titta på Astrid Lindgrens klassiker för att hämta upp lugn, mysstämning och inte minst inredningsidéer därifrån. Jag och en korridorskille tittade på julavsnitten här om dagen och jag lade då märkte till en sliten gråmålad panelvägg i Pippis hus. Gudomligt snygg var den!

lördag, januari 01, 2011

om.

Om jag hade en egen lägenhet:
___________
-skulle jag laga mer näringsrik mat
-skulle jag laga mer avancerad mat
-skulle jag baka mer bakverk
-skulle jag baka mer bröd
-skulle jag befinna mig i köket med nattlinne
-skulle jag hålla kliniskt rent i köket
-skulle jag bjuda hem fler vänner
_________
Börjar bli en aning desperat.

bloggarkiv.

sök i min blogg.

antal besökare (från och med 01 december 2009).