onsdag, juni 30, 2010

begravnings-time.

Imorgon ska jag upp tidigt i ottan för att åka till mormors begravning.

Innan jag var på min första begravning för flera år sedan hörde jag två damer kommunicera:
"Jag ska på begravning den dagen".
"Å, begravning. Hur känns det?"
"Ja, det är ju aldrig kul med begravningar".
Morfar var den första som dog i min närhet och det var hans begravning som var den första jag var på. Därför är det lite speciellt att mormors begravning nu kommer vara i samma kyrka och jag kommer stå på samma kyrkogård igen; uppleva samma sak, fast åtta år senare. Vid det här laget har jag dock mer erfarenhet och vet hur en begravning går till.

Det är kanske en aning hemskt att säga det men, "man börjar bli van".

tisdag, juni 29, 2010

ett andetag.

"Du finns i varje andetag, i varje steg. Som himlen bär en evighet".

"En evighet, en kort sekund".

(Tomas Andersson Wijs version av Carolas "Evighet" är bäst).

Gurk, vad jag har varit pappa-sugen de senaste dagarna. Vet inte helt varför. Det är väl kanske bara för att det var så väldigt längesedan vi sågs och att jag har så mycket jag vill berätta och prata med honom om, så mycket jag vill visa, fråga och så mycket jag vill lära mig av honom. 15 år var jag. INGENTING! Usch, jag blir arg och ger mig rätten att ställa frågan Varför? igen. Tittar upp mot himlen och vill tänka: "Pappa ser mig. Han tänker på mig." Men det är barnsligt. Pappa är död. Han ser mig inte. Bara minnena finns kvar och det skrämmer mig att de börjar blekna.

stolt mzungu.

Det är bara att inse: jag är inte gjord för att vara brun.

Vissa människor blir bruna på en gång när de är i solen. Vissa får kämpa och andra får inte färg överhuvudtaget. Jag tror dock att de flesta kan öva upp sitt pigment till en viss grad men att det sedan inte går längre. Jag har nog hamnat i det läget nu. De första tre gångerna jag solade i somras fick jag färg men efter det har det inte blivit mer färg fastän jag legat i solen flera flera timmar.
Den färg som jag fick efter tre dagar ala 3 timmar i solen varje dag fick du kanske på en halvtimme. På ett sätt kan det verka orättvist men så är det och jag får bara acceptera att jag är vit och har svårt att bli brun. Det finns en orsak till att jag har den hudfärgen som jag har och varför ska jag försöka hålla på att "förbättra" den? Mycket töntigt egentligen. Tycker också att det är fruktansvärt fånigt när vuxna människor jämför vem som blivit brunast under sommaren.

Jag har hamnat lite lätt i den där solhysteri-fällan någongång nu och då men inser ännu en gång att jag är det som de afrikanska barnen ropade efter mig: "Mzungu! Mzungu!" (= viting/vit människa) och det kommer jag alltid att vara.

måndag, juni 28, 2010

norgetankar.

Jag tänker mycket på människorna som jag lärde känna i Norge under tiden jag har bodde där. Särskilt mycket saknar jag förmiddagskaffet hos de gamla, skratten med barnen, samtalen och myset med den övriga norska släkten och de norska vännerna. En höjdpunkt från aupairåret i Norge:

Jag är inne och städar. Hör plötsligt ett förfärligt kacklande från hönorna i hönshuset utanför. Springer till altanen och ser där de två minsta ungarna med varsinn blöt trasa i handen.
"Vad gör ni med hönorna??"
"Vi vasker dem".
"Ja, di vaer så skitne".
...

några höjdare.

-Visst att jag mumlar ganska ofta men försök höra vad gruppen Kent sjunger i denna sång -Sveriges mest felhörda låttext.

-President Barack Obama och Dmitry Medvedev hade slagit vad om någonting och Obama förlorade. Straffet för detta var att gå in i en vanlig hamburgerrestaurang och beställa samt äta mat som vanligt folk. Se här.

lördag, juni 26, 2010

midtsommer.

Jag är nu hemma igen efter att ha firat midsommar med nära och kära. Efter två midsomrar i Norge var det trevligt att vara på hemmaplan igen.
Efter att mamma har gift om sig har släkten blivit minst dubbelt så stor. Jag fick sova hos min styvfarmor och styvfarfar under dessa dagar, vilket var en upplevelse. Som tonåring tyckte jag det var så fruktansvärt fult hemma hos gamla människor. Klarade inte av det eftersom de inte hade någon inredningssmak alls. Men nuförtiden, fastän jag nog tycker det är fult, tycker jag det är charmigt och mysigt. Den där farförälder-känslan hör till på något sätt.

En av mina största funderingar i livet är därmed hur vi 80-,90-,00-talister kommer inreda våra hem som gamla pensionärer. En laptop i soffan, inga tallrikar på väggarna, material som till exempel stål och ek, en stilren soffa, inga fluffiga skinnmöbler, enhetliga kuddar, hissgardiner? Vem vet.

I veckan som kommer ska jag på både begravning och bröllop. Livet är allt bra märkligt.

onsdag, juni 23, 2010

lite knasiga.

Hittade en fulbild från en tidigare fest i korridoren och kom då av någon anledning att tänka på trasdockornas intro. Vilken fantastisk sång och vilket fantastiskt barnprogram egentligen. Det är annat än barnens nuvarande barnprogram som oftast är helt utan djup och mening.

Trasdockornas text har en vettig baktanke; alla är lika mycket värda.

"Att va söta men lika som bär va är det å ha? Lite annorlunda är inget fel å va. Om man är av en annan sort, varför ska man kastas bort? Lite trasiga och knasiga det är vårt trasdocksgäng. Lite trasiga och knasiga det är vår refräng."

tisdag, juni 22, 2010

packa väskan.

Har tänkt på det här med skilsmässobarn. Det gör så ont i mig att veta att det finns tusentals barn som alltid har en nyckel runt halsen och som har med sig en extra väska till skolan varje fredag och måndag.
Jag förstår inte varför det är BARNEN som ska flytta på sig när det är MAMMA OCH PAPPA som inte klarar av att vara med varandra. Det är ju mamman och pappan som borde få packa sina väskor varje måndag och fredag. Barnen borde få bo på ett fast ställe där de kan känna sig hemma. Att fallet inte är sådant stör mig mycket.
____________________________
I övrigt såg jag en cool inline-åkare plötsligt tappa balansen, köra in i en trottoarkant och falla pladask på asfalten framför en tant häromdagen. Det var roligt ja.

måndag, juni 21, 2010

bästa deo'n.

Att hitta en bra deoderant som nybliven tonåring var för mig en svårighet utöver dess like. Alla de rinnande rull-deoderanterna hjälpte inte ett smack, inte ens absolut torr(!). Men en dag kom mamma hem med denna: Änglakören började då sjunga och därefter har jag storshoppat denna deoderant om och om igen. Jag har särskilt passat på att köpa den då den varit på extrapris, och just nu har jag därför tre-fyra stycken liggandes i garderoben - redo att användas.

Ville bara uppmärksamma allmänheten på detta
(till vilken nytta nu än det skulle vara).

söndag, juni 20, 2010

sommarregn.

På vägen hem från söndagspromenaden till Ö&B började det monsunregna. "Å, Afrika!" tänkte jag och vände ansiktet uppåt så att jag riktigt kunde känna den nedfallande himeln. Efter tio minuter i detta regn var jag fullständigt genomblöt men inte skadade det mig inte.

På med torra kläder, gosiga sockor, göra iordning en kopp te och ta fram det nyinköpta yatzy-spelet, och vips var Becka i sitt esse.

Jag är en av de få som älskar regn. Det gör mig glad för då vet jag att jag till fullo kan göra det jag älskar mest av allt: mysa. I myset kan jag hämta krafter.

lördag, juni 19, 2010

historisk dag.

Jag har följt kungabröllopet live via internet i stort sett hela dagen. Väldigt fint. Alla verkar ha gråtit; både män som kvinnor, men inte jag faktiskt. När jag under vigselakten fick smset: "Gråter du?" av lillasyster svarade jag: "Nej, du vet ju att jag bara kan gråta till extreme homemakeover". För så är det. Jag satt bara och smålog idag.

fredag, juni 18, 2010

måla eller ej.

Har väntat hela dagen på samtal från tjejen på fastighetsbolaget. Hon skulle fråga de ansvariga cheferna om det är möjligt att måla om hallen och gärna köket i min eventuella lägenhet. Om tjejen återigen säger: "Nej, du får ta den som den är, vi målar inte om och du får inte måla om själv" så kommer jag tacka nej.Säkert patetiskt i dina öron men för mig är det väldigt viktigt. Jag som är en inredningsälskare kommer inte stå ut att leva med en orangegul hall, och när badrummet inte är jättefräscht så vill jag åtminstone ha resten av lägenheten någorlunda enhetlig. Starkt färgade tapeter var modernt på 90-talet - INTE nu.

Om den orangegula hallen måste vara kvar så stannar jag faktiskt i min korridor och väntar på en annan lägenhet. För jag trivs i min korridorslya. Det enda jag stör mig på är det gemensamma köket.

torsdag, juni 17, 2010

hjälp att välja.

Varför är så många badrum blåa med blå plastmatta och blåa plastväggar!!? Det är ju så fruktansvärt fult att jag spyr. Jag kollade på lägenheten idag och försöker nu överlägga hur jag ska göra.

Hallen är äckligt orangegul (kanske de kan måla om), köket har gråa luckor med ljusrosa tapeter (mindre hemskt men ändå ganska hemskt) och badrummet äckelblått. Själva rummet är vackert vitt, balkongen är stor, köket mysigt, kyl och frys fräscha, klädkammaren är underbar. Dessutom ligger tvättstugan på samma våning, ett stort förråd på vinden, ICA ligger på första plan och stan är precis utanför. Det blir några hundra extra i månaden och jag får cykla en lite längre sträcka till universitetet men samtidigt får jag eget kök, vilket är det jag längtar efter mest just nu. Jag försöker också jämföra med storebror som betala 4100 för 21 kvm. Jag får betala ca 3100 för 31 kvm. Visserligen inte lika fräscht men ja. Hur ska jag göra? Behöver åsikter.

onsdag, juni 16, 2010

en till visning.

Idag när jag låg på gräset och solade ringde damen från fastighetsbolaget igen. Jag tackade nej till lägenheten som jag tittade på häromdagen men fick nu ett nytt erbjudande (i samma hus) som passar mig bättre. Imorgon ska jag på visning.
- 31,5 kvm
- 3005:- (+ hemförsäkring 37:- och internet ?:-)
- balkong
- utsikt över hustak och fin byggnad
- mitt i centrum
- inflyttning i augusti
________________________

Jag har fått ideén av en korridorskompis att man ju kan söka bostadsbidrag också - varför har jag inte tänkt på det förr? Nu blir det att kolla på några avsnitt av Roomservice med Johnny och Mattias.

Den bästa sommarsången någonsin: HÄR.

tisdag, juni 15, 2010

dagens måsten.

Du MÅSTE kolla på dessa klipp:

Klipp 1
Klipp 2
Klipp 3

Det kan väl ändå inte finnas något töntigare i detta jordeliv!!!?

sprut.


Ligger ute i solen helt allena och sprutar mig själv med vattenflaskan gång på gång. Skönt att inte behöva åka till nåt badställe för att stå ut med solen. Sprutflaskan är om nog bästa husmorstipset som mamma nånsin gett mig.

måndag, juni 14, 2010

ingen lägenhet.

Det bidde ingen lägenhet. Jag hade tre krav: ugn, frys och inte utsikt mot vägg - inget av det uppfylldes tyvärr. Dessutom var badrummet fult som stryk och i övrigt kändes lägenheten verkligen MINI, men jag hade förberett mig psykiskt så det är okej.

Visst känns det trist för jag vill verkligen flytta och jag kan flytta omgående om det nu kommer upp något. Jag fortsätter leta febrilt och tycker fortfarande det är väldigt skönt att inte ha jobb i sommar.

söndag, juni 13, 2010

lillan i telefonen.

Det blev en helkväll med lillasyster igår. Fastän vi bor många många mil ifrån varandra gör tekniken det möjligt att träffas ändå. Vi pratade nämligen i telefon och på skype 6,5 TIMMAR I STRÄCK(!), från 19.00-01.30. Jag följde med lillasyster till affären och köpte nudlar, vi tittade på youtube-avsnitt tillsammans, vi åt tillsammans, myste i sängen tillsammans osv.
Vi hade bland annat en återkommande diskussion om våra ögon. Sara påstår att jag har ögon så stora att de pluppar ur. Jag påstår att hon har minst lika stora själv. Sanning?

Tekniken är fachinerande. Tänk att kunna prata så länge utan att betala en endaste krona! Lillasysters avslutande replik som Skype borde ta efter:
"Skippa restiden, använd skype".

lördag, juni 12, 2010

23 kvm.

Inatt hade jag väldigt svårt att sova igen eftersom jag tänkte ut alla möjliga inredningslösningar för min eventuellt nya lägenhet. Jag vet ju inte hur lägenheten ser ut än men idag hittade jag ett exempel på just en 23 kvm stor lägenhet på internet som man kunde inreda själv. Helt perfekt!
Jag har nog testat alla inredningsideér som finns. I just den här ritningen har jag tänkt att kokvrån kanske finns inne i rummet (på vänstra sidan om fönstret) och utgått utifrån det. Jag vill veta hur lägeheten ser ut på riktigt! Kommer inte kunna sova gott förrän jag fått reda på det.

För er som tycker 23 kvm är litet: jag bor just nu på 19 kvm, och i Afrika bor hela familjer på samma yta som jag bor nu.
Man ska verkligen inte klaga.

fredag, juni 11, 2010

mera pyssel.

Det här med pyssel alltså. Än så länge har jag bara två fulla pyssellådor hemma men nog är målet att en dag äga ett helt pysselrum.
__________________
På de praktikskolor som jag har varit har det varit himmelskt att gå in i lärarförråden. Lågstadie-klassers förråd i Sverige är nämligen pysselhimlar. Visserligen liknar de Pippis skåp där allt rasar ut och man utbrister: "Det är ingen ordning på någonting. Man hittar inte ett enda dugg". Men pyssel, det finns det och att beställa pyssel från Panduro och andra pysselexperters kataloger är av samma känsla som när en vuxen man gråter av lycka då han ser Zlatan göra mål.
Hej glad pysselbild.

dagens pyssel.

Den där hårspray-flaskan, som finns i alla människors badrum, har stört mig väldigt länge. Den är ful men bör finnas nära till hands. Idag fick jag dock denna idé:
Av lite kartong, färg och ståltråd har jag trollat bort ytterligare en störande detalj i vardagen. Gör det du med! (dödliga människor klarar av detta pyssel). Jag gjorde varken lock eller botten på förvaringen men har du hårsprayen på en lägre hylla bör du nog fixa ett enkelt lock till.

torsdag, juni 10, 2010

etta på gång?

Jag blev idag väckt av ett telefonsamtal från fastighetsbolaget som jag varit i kontakt med tidigare. En etta på 23 kvm med kokvrå finns ledigt mitt i stan för mig. Hyran är 2500:- någonting. Inflyttningen är omgående och på måndag ska jag på visning. Kan det inte vara måndag idag??

Jo, kokvrå och 23 kvm är till och med lockande nu. Senast igår fick jag nämligen nästan panik för att jag inte ville bo kvar där jag bor nu.Har jag förresten visat hur mina hyllor ser ut nuförtiden? Jag har ju målat om högtalarna och vänt böckerna bak och fram för att slippa färgexplosionen. Hyllorna kostar 100:- styck på IKEA, vilket är ett fynd liksom prinsessbakelsen som jag skrev om igår.

onsdag, juni 09, 2010

utseendetok.

Å vad jag blir tokig på mina tänder! De förstör varenda bild som finns på mig! Nu vet jag att man inte ska hålla på att nämna allt som är fel med en själv för då blir man galen. Men ibland måste jag få skrika ut det någonstans.Några år utan fysisk träning märks också. Jag borde träna på något sätt men hujedamig vad fruktansvärt tråkigt och plågsamt jag tycker att det är! Det är så obeskrivligt eländigt hemskt att jag blir arg av att bara tänka på det. När jag var yngre hade jag idrottslektion en gång i veckan och det var iallafall någonting (förutom alla kullerbyttor och allt dansande hemma) men usch vad hemsk jag tyckte idrotten var. Var nära att gråta varje gympalektion.

Något som jag däremot kunde, inom idrottens värld, var badminton. Sjukaste är att jag kom tvåa under en badmintonturnering i skolan en gång. Året efter kom jag trea. Oförklarligt? Att spela badminton själv är dock ingen höjdare.

hemmafru becka.

Idag har jag en hemmafru-dag. Jag tvättar både kuddar, jackor och duntäcken och ska senare även stryka alla lakan och kläder på strykbrädet framför fönstret. Har man ledig tid så har man.På IKEA har de för närvarande det bästa erbjudandet någonsin: stilren prinsessbakelse och kaffe för 5:-!! Man kan ju åka till IKEA bara för det.

tisdag, juni 08, 2010

mormor död.

Hur kan jag känna på mig så starkt? Det var samma när farfar dog. Jag bara visste kvällen innan att inatt kommer han dö. Så jag mådde verkligen illa då och vaknade omedvetet precis innan mamma ringde vid klockan 01. Igår kväll var det samma känsla. Jag mådde illa, visste inom mig att mormor skulle dö under natten och därför ändrade jag signalen på min telefon. Ville inte koppla min nuvarande favoritsignal med ett dödsmeddelande.
I morse ringde mamma och sade att mormor dog inatt strax efter 24.00. Mammas man hade vaknat under natten och sagt till mamma att han drömde om änglar som sjöng - de förstod då att mormor hade dött.

Det var dagen efter att vi hade firat mormors 90årsdag för två veckor sen som något hände och hon blev sämre. Kanske kände hon frid efter att ha fått träffat både barn och barnbarn. Rest in peace mormor.

måndag, juni 07, 2010

materiella ting.

Aaaah. Det behövde mina fötter; fotbad och insmorning av spa-handcremé. Jag har gått mycket de senaste dagarna att mina fötter blivit alldeles utslitna, och nu när jag har ledigt kan jag ju unna mig något så onödigt som fotbad (i tvätthinken).Mamma åkte hem för någon timme sedan och jag är själv igen men det är inte synd om mig för det. Jag njuter av min nya hissgardin och de två nya glasburkarna som jag köpt med presentkort på Lagerhaus. Älskar presentkort alltså! Det är konstigt att nya inredningsdetaljer kan göra mig avslappnad och harmonisk. "Man blir inte lycklig av materiella saker", sägs det. Men jo, frågan är om man faktiskt inte blir det - åtminstone jag.

Igår kväll, efter att mamma och jag blivit sugna på något så udda som gurka och juice, sade mamma: "Jag kan inte sova. Jag känner mig busig". Jag tänkte då på den gång när jag, mamma, min faster och kusin skulle sova tillsammans på ett vandrarhem och mamma höll på å småbusa hela kvällen. Jag förstår var jag har fått glimten i ögat ifrån.

(Ett av favoritklippen från Kvarteret Skatan: HÄR).

söndag, juni 06, 2010

vila.

Mamma är på besök hos mig och hon är idag, med sin bror, hos mormor hela dagen. Mormor har som sagt inte länge kvar att leva. Hon ligger nu bara i sängen, sover och andas tungt.

När mamma har varit borta under dagen har jag tagit mig en stresslös shoppingrunda på IKEA och ett stort köpcenter. Jag hittade en top som jag blev fullkomligt förälskad i. Bilden är inte av bästa kvalitet. Toppen bör därför ses med egna ögon.Jag har kommit fram till att jag är en väldigt mycket VILA-människa när det gäller kläder. Vet inte hur många klädesplagg jag har där det står VILA på rygglappen. Jag älskar också NoaNoa, Herta och Heaven fastän jag aldrig köper något i de senare affärerna (för dyrt). Min klädstil är mjuka färger, lantligt/bohemiskt och romantiskt. Precis som min inredningsstil.

Sms-dialog men norska aupairpappan idag:
Jag: Stod på busshållplatsen nu och såg att bussen hade flaggor. Hm. Varför? tänkte jag. Jaha! Det är ju nationaldagen idag! Nåt sånt skulle väl ALDRIG ske i Norge..

Svar: He he. Nei da. Her planlegger vi 17.mai i måneder.

lördag, juni 05, 2010

ord-böjning.

Sms från lillasyster för ett tag sedan:

"Puss påsk pulka (böjning av ordet puss)"

Bästa böjningen någonsin.

livsfarligt.

Jag minns en man på mamma och pappas vandrarhem som gick lite konstigt (enligt mig på den tiden; som en pingvin) och orsaken var att han hade blivit träffad av blixten. Tänk att bli träffad av en blixt eller att få elstöt genom kroppen, som aupair-pappan i Norge fick flera gånger förra sommaren då han skulle sätta upp lampor. Vilken obehaglig känsla.

När jag pratade med en vän för ett tag sedan gick det upp för mig att det är faktiskt väldigt stort att leva alla de dagar man lever. För har du insett hur mycket man kan dö av egentligen?? Allt! Hela livet är en gigantisk risk.

Varje kväll man sluter ögonen och varje morgon man öppnar ögonen finns det risk för att man ska dö. Jag vet om ett barn som fick ett glas-kakfat över sig och dog, jag vet personer som blivit påkörda av rattfyllon, personer som drabbas av plötsliga sjukdomar etc. Bara att snubbla över tröskeln hemma skulle kunna bidra att man dör. Visst är det kanske pessimistiskt att tänka så men samtidigt är det en realistisk tanke som man nog inte heller helt bör ignorera.

fredag, juni 04, 2010

kära ledighet.

Nu är allt färdiggjort för den här terminen. Jag har läst två kurser till och står med ett frågande HUR? i bakhuvudet. Hur gick detta till?

Efter dagens sista redovisning cyklade jag in till stan för att utnyttja en rabatt på Mc´donalds och jag hamnade därmed tydligen mitt i studentfirandets studentfirande. Studenterna hade precis sprungit ut och längs med gatorna i stan var det folkfest. Studentbilarna och flaken kom efter varandra med åtskilliga lyckliga studenter i vita studentmössor. "Vad kul att vara utlänning nu", tänkte jag. För jag vet hur skojigt det är, att som utlänning, se ett annat lands märkliga traditioner. Vädret var somrigt och fick mig att köpa ett par skor. Fick femtio kronors rabatt och det tackar man såklart för. Kvällen har bestått av att äta rivna morötter med ICAs creme fraiche paprika & chili till samtidigt som jag tittat på Sommaren med Göran. Välkommen ledighet.

Ett ps. Mormor har inte många dagar kvar i livet nu..

torsdag, juni 03, 2010

roligare resa.

Vad är det som kan få en tråkig tåg- och bussresa till något roligt och minnesvärt? Jo, detta: 1. Insikten att Victorias och min väska ser töntiga ut där de sitter vid sidan av varandra på sätena bredvid oss. 2. Synen av den skylt som borde ha funnits på bussen i Kenya..
(Eller hur Elin? Haha.)

onsdag, juni 02, 2010

möhippan.

Jag satt åtskilliga timmar och fixade denna lilla film om Elins möhippa. Filmen visades på bröllopet och jag lägger nu upp den här i hopp om att den kan förgylla din dag och kanske ge ideér till dig som är mitt uppe i planering av någons möhippa.

Det var en mycket rolig dag - utan sprit.

konst och nudlar.

Sitter med det sista inför min powerpoint-presentation till utställningen. Jag luktar solbränd eftersom jag satt ute i solen en stund idag. Appropå utställning blev jag nyss påmind om pappas alla tavel-utställningar som han brukade ha både hemma och på farmor och farfars hotell när jag var mindre. En dag skulle pappa lära mig att måla med oljefärger, men han kom aldrig så långt.
En av pappas (första?) tavlor.

Jag vill verkligen ha ledigt nu. Ännu vet jag inte hur det blir med jobb och plugg i sommar fast jag är inte orolig. Jag har ju ingen hyra att betala på sommaren och därför är det inte hela världen. Nudlar är gott.

bloggarkiv.

sök i min blogg.

antal besökare (från och med 01 december 2009).