måndag, augusti 24, 2009

beskydd?

Vilken dag alltså. När jag kom hem till min studentlya igår upptäckte jag att cykeln blivit stulen och att jag fått räkningar som skulle ha skickats till min tillfälliga utlandsadress men som inte hade gjort det (och obetalda räkningar är ju inte särskilt bra..). Räkningarna har jag fixat nu. Men ingen cykel i syne än så länge.

willys-äventyret
När jag anlände igår hann jag bara slänga in mitt bagage i rummet och sedan ta bussen för att äta mat hos Vigga och hennes farmor. Tanken var att jag skulle träffat Vigga en liten stund bara; välkomna henne till staden. Haha. Om ni bara visste hur dagen slutade! Det är en låång historia. Vigga har ju aldrig storhandlat på studentvis förut.. Så med sju överfulla willyskassar på en cykel varav en kasse i famnen blev vigga och jag tvingade att ta oss genom hela staden runt tio på kvällen. Det var ett äventyr. Det tog en timme att gå ungefär och vi var övertrötta båda två. Deusstom var ju kassarna tunga. Människor log åt oss. Tänk er själva två blonda tjejer med sju överfulla påsar från Willys mitt i natten..

Hursomhelst. När vi kommit fram till Vigga insåg vi att det inte gick fler bussar hem till mig. Jag fick alltså ta en nattlig promenad tillbaka hem igen (denna gång med två willys-kassar). Läste i tidningen nu på morgonen att två män blivit rånade precis där jag gått, bara minutrarna innan jag gick där. Det sjuka är att jag kände det på mig när jag gick där och bara visste; "Här är det nog lite farligt. Det sitter säkert rånare där i gränden, just där på skolgården." Jag gick då över på andra sidan trottoaren för att känna mig lite säkrare.

Och japp. Idag står det exakt i tidningen att:"Gänget, som alltså bestod av fem eller sex ynglingar i 14-15-årsåldern satt på skolgården. När männen gick förbi reste sig gänget och följde efter dem."

fredag, augusti 21, 2009

äkta becka.

"Nu är Becka i sitt esse", sa mamma och hämtade kameran då jag satt på golvet med målarfärg och hade gått lös på mammas möbler och prylar idag. Fast detta var nog mamma beredd på. Ja, att jag skulle komma hem till henne och ändra "lite smått" här och var i inredningen. Det är det mest avkopplande jag kan göra. Älskar ju sådant och tack & lov tycker mamma det är helt okej att jag kommer och myser till det lite extra i hennes lya. Förutom att jag har fått göra det jag älskar här; nämligen fika och inreda i mängder, så har jag och mamma också varit ute en vindstilla sommarkväll med picknickkorg och suttit uppe på ett högt berg. Även det är ju mig i ett nötskal. Summa summarum: jag har en skön semester.

onsdag, augusti 19, 2009

semester - text.

Jag är alltså tillbaka i Sverige nu.

I den kungliga huvudstaden mötte mamma och storebror mig när jag kom från Norge i förrgår. Vi skaffade tunnelbanekort och åkte runt hit och dit, fram och tillbaka - med storebror som guide såklart. Hans lägenhet på 21a våningen var underbar. Tur att man inte har höjdskräck för utsikten var ju fantastisk.

Mamma och jag sov över en natt hos min storebror. Ja, vi sov särskilt gott efter att ha skrattat på oss åt Ice Age 2. Sid är ju bara bäst!

Igår fortsatte jag och mamma vidare, med tåget, upp mot norrare trakter och nu har jag varit i mammas stad i en dag och en natt. Käre tid vad vi har hunnit med mycket redan. Varit på antikrundan, fikat i mammas kyrka, träffat afrikaner, gått in i massor second hand-affärer etc.

orgelbecka
Appropå second hand affärer så har jag fyndat en hel del och blivit förälskad i grejer som jag irriterande nog inte har kunnat köpa. T ex den vackra lilla orgeln som jag lagt upp en bild på. Den tog mitt hjärta. Ååå, vad jag måste köpa en orgel! Blir jag lärare en dag så lovar jag att jag ska ha en orgel i klasssrummet och spela samt sjunga "din klara sol går åter upp" i början av varje dag, med eleverna stående vid sina bänkar.

ryggsäckbecka
Becka älskar stora luffar-ryggsäckar.. Känslan av äventyr och spänning får man på köpet. Att titta på bilden då jag går med väskorna på perrongen, gör att jag vill ut och resa NU. Jag vill skaffa en större ryggsäck, lägga i det allra nödvändigaste och åka ut till afrika. Upptäcka och lära känna afrikas kulturer, folkslag och stammar. Bara få vara där! Bara lämna allt som finns i det trygga sverige. Åka ut till krigsområden. Kanske starta skolor, hjälpa.. ja.. hjälpa helt villkorslöst! Å vad det lockar mig.

måndag, augusti 17, 2009

mot sverige.

Nu ska jag æta lite frukost och sedan får jag skjuts in till flygplatsen. Om några timmar ær jag alltså i Sverige før att ha lite semester innan skolan børjar.

Først hælsa på storebror och sedan hælsa på mamma. Det ni. Men ingen Kajsa-katt dock. :( Hon har varit i katthimlen ett par dagar nu. Sexton år blev den lilla minipantern. Hon fick vara med om mycket hon. Men men, sånt ær livet. Katter dør visst också.

fredag, augusti 14, 2009

ovæder minsann.

Några dagar har gått sedan jag sist skrev. Orsaken ær att det var ett førfærligt åskovæder hæromdagen som slog ut internet, kabeltv och annat viktigt i hela centrum. Ja, jag ska sæga er att jag har aldrig hørt maken på ovæder! Det var næstan som i Kenya nær man riktigt kænde blixten slå ner i huset och allt vibrerade.

Nær det skedde nu så var jag hemma hos pappan och barnen och dukade fram kvællsmat. Jag insåg då att jag nog, trots allt, har ærvt en liten "sjukskøterske-ådra" av mamma faktiskt. Før så fort jag ær i nærheten av barnen och något læskigt hænder (vilket har hænt ett antal gånger under tiden jag varit barnvakt hos dem), ær det som om hjærnan kopplar om och jag blir lugn och tænker klart. Tror dock att detta enbart sker då jag ær med barn..

Om jag ska fortsætta prata om væder kan jag tala om att det ær fruuuuktansvært kallt hær just nu. Man riktigt kænner den bitande høstluften. Jag avskyr att frysa. Sækert beror det på att jag ær extremt kallblodig och fryser jæmt. Tror inte min kropp ær riktigt gjord før att bo i skandinavien.

"Nær mænniskor runtomkring Becka ær varma- då fryser Becka.
Nær mænniskor runtomkring Becka ær kalla- då rør sig inte Becka ur flæcken før då ær hon en fastfrusen isbit."

Tror att jag ska sticka till afrika en svæng, som min kompis Maria. Hon ska flytta till Uganda snart. Kan någon førstå hur avundsjuk jag ær eller??

fredag, augusti 07, 2009

sommarkvæll.

Med en kusin i bikini, en faster med sommarklænning och en fasters-pojkvæn med shorts, tillsammans ståendes på olika sidor av bilen med diverse rengøringstrasor/svampar i fjællens solsken.. det ær en syn man inte kommer glømma i førsta taget.

Detta skedde ikvæll, en riktig sommarkvæll någonstans i Norge.

onsdag, augusti 05, 2009

tappar byxorna.

"Du har blitt så tynn Rebecka! Hær, spis spis spis." Så har det låtit sedan den dagen jag kom hit. Jag? Blivit smalare? Neeej. Jag har næstan blivit arg på de som sagt det før jag vet vad jag har ætit detta år och hur lite jag har motionerat.. Det kan bara inte stæmma att jag gått ner i vikt.

Men nu børjar jag bli irriterad på att jag næstan tappar byxorna på jobbet. Jag undrar varfør jag inte tog med mig bælte. Ett sådant tecken måste kanske øvertyga mig om att det, som flera av norskarna sæger, nog stæmmer ændå.

(Dock har jag varit så fruktansvært chokladsugen och førætit mig på hemmalagad risgrynsgrøt den senaste tiden att byxorna nog kommer passa igen innan jag kommer hem till Sverige).

tisdag, augusti 04, 2009

post-uppdrag.

Jag fick reda på att hela gænget hærifrån fjællen, som nu ær på semester i Sverige, har tillrættalagt sig på en camping i MIN stad. Typiskt att jag glømde skicka med min hemnyckel før då kunde de ha checkat min post. (Postinkastet ær troligen øverfullt vid det hær laget och jag kommer hem først om två-tre veckor).

Jag skickade ett sms till norskarna ændå och skrev att om de någon dag inte skulle ha något att gøra så fanns det ett frivilligt uppdrag, næmligen; "Få tag i Beckas post-uppdraget". Jag skrev hur de skulle gå tillvæga før att førsøka komma åt posten fastæn de inte har min nyckel.

Fick sms tillbaka dær de skrev att de gærna ville førsøka få tag i posten. Vi får se. Om en vecka kommer de hem, med eller utan Becka-posten.

Måste slutligen næmna att sms:et från norskarna avslutades med "Inatt og noen netter blir vi 11 i vognen. Gøy." Elva stycken i en husvagn! Åtta barn och tre vuxna. Ja, denna semester glømmer nog inte norskarna i førsta taget.

Hm, det glømmer nog inte de øvriga besøkarna på campingen heller..

måndag, augusti 03, 2009

fasters dag.

Idag fyller faster 44 år. Det blir lite svorsk tårta under dagen misstænker jag. Det passar bra eftersom jag har ledigt idag - något som kom likt en positiv øverraskning igår. Sov tolv timmar inatt.

Faster, minstingen i pappas syskonskara, blir 44. Jag minns ju nær pappa (som var ældst i syskonskaran) fyllde 40. Nær jag tænker efter ær det ju øver 15 år sedan. Det ær vældigt vad tiden flyger førbi.

lördag, augusti 01, 2009

musik igen.

Har lyckats få musik på bloggen igen. Vissa tycker musik ær størande på en blogg men jag tycker att det ger liv och personlighet till bloggen. Detta ær orsakerna till varfør jag valt de sånger som finns på musiklistan just nu (listan ændras ofta):

Jambo (jambo bwana) - en enkel och skøn sång på swahili som nog de flesta turister i Kenya har lært sig genom att vara bland lokalbefolkningen eller att ha lyssnat på den kenyanska radion. Ælskar att sjunga med i de olika stæmmorna.

Edelweiss - en sång från den mysiga musikalen Sound of music som har skapat irritation mellan mig och lillasyster. Båda har vi envist velat sjunga Liesels stæmma.. Hehe. Något att skratta åt nu ett antal år senare.

Not nice - en sång av min nya favoritartist Chris Garneau.

Only hope - hm, sången ær bara fin på något sætt. Dessutom har jag førsøkt finna fram ackorden på pianot till den en tid.

Vill påminna om att jag har en mobilblogg också dær jag lægger upp færska bilder från vardagen. Hær ær lænken till den.

bloggarkiv.

sök i min blogg.

antal besökare (från och med 01 december 2009).